Frokostordning
I Albertslund er der forældrebetalt frokostordning i en daginstitution, hvis der er flertal for det i den samlede forældregruppe. Læs her hvad vi gør hos os.
Frokostordning
I Lindegården har vores forældre valgt at være en del af den kommunale frokostordning, som betyder, at vi i huset laver frokost, eftermiddags frugt/ brød med mere. Det er vores køkkenmand, der sørger for planlægning, indkøb og tilberedning af et sundt, nærende og økologisk frokostmåltid til børnene.
Det sunde og økologiske vægter højt i Lindegården.
Den kommunale frokostordning betyder også, at forældrene ud over taksten for at gå i institution også skal betale en takst for maden.
Der serveres 4 måltider i løbet af dagen; morgenmad, formiddagsmad til vuggestuegruppen, frokost og eftermiddagsmad.
Frokostordningen for en uge kan se ud som nedenstående, der er varm mad 3 gange om ugen og rugbrød med pålæg 2 gange om ugen:
Mandag: Varm ret med kød/kylling og tilbehør
Tirsdag: Rugbrød med tre slags pålæg og grønt.
Onsdag: Fiskedag.
Torsdag: Rugbrød med tre slags pålæg og grønt.
Fredag: Suppe med brød og pasta
Valget om at tilvælge eller fravælge den kommunale frokostordning ligger i maj måned i lige år og træder i kraft i september samme år.
Kost og pædagogik
Vores kost er 98% økologisk. Alt vores mad er udregnet ud fra anbefalinger fra Levnedsmiddelstyrelsen, vi dækker børnenes behov for alle næringsstoffer og tager hensyn til aldersgrupperne.
Maden bliver tilberedt af årstidens friske råvarer, som samtidig er økologiske. Vi tilbereder selv så meget som muligt; det vil sige hjemmelavet pålæg, alle former for brød, syltetøj, syltede rødbeder og diverse salater.
Vores mælkeprodukter består af: økologisk sødmælk, letmælk, kærnemælk, skummetmælk og tykmælk. Vi bruger økologisk smør til hvidt brød og knækbrød. Vi bruger Natura plantemargarine til rugbrød. Det kan alle spise, da det ikke indeholder konserveringsmidler. Vi serverer ikke mad og drikkevarer, som er tilsat kunstige sødemidler og produkter med konserveringsmidler.
Da maden er en vigtig del af børns trivsel og velvære, bestræber vores økonoma (og kostudvalg) sig på at tilgodese alle børn bedst muligt. Det vil sige, at børn kan få specialkost på grund af allergi eller lignende, hvis forældrene har dokumentation fra deres læge (lægeerklæring), så vi forhindrer fejlernæring.
Pædagogiske mål og rammer omkring måltidet
- Børnene sidder med deres voksen i mindre spisegrupper.
- Børnene har små opgaver omkring borddækningen, som de udfører efter deres udviklingstrin.
- Vi gør måltidet til en hyggelig social stund,hvor vi bibringer børnene gode kostvaner.
- Måltidet giver mulighed for indlæring af vigtige basale kompetencer, som udvikling af børnenes motorik, selvstændighed, sociale færdigheder og sprogstimulering.
- Vi taler om maden vi spiser, om form, farve, konsistens og hvor kommer den fra?
Vi taler om oplevelser og om hvad vi har lavet i dag, i weekenden etc.. - Børnene øser/tager selv mad op på tallerkenen, og hælder selv mælk/vand i koppen fra små kander. De spiser med ske, kniv og gaffel.
- Det er OK, at børnene ikke spiser alt mad, og at der er noget, de ikke kan lide. Vi opfordrer børnene til at smage på maden.
- Ved at vi skaber en hyggelig atmosfære omkring måltidet, og ikke presse børnene til at spise noget de ikke kan lide, mener vi, at vi bidrager til, at børnene får gode og alsidige kostvaner
Her kan du læse mere om frokostordning i Albertslund Kommune
Det er forældrenes valg - ved et simpelt flertal med én stemme pr. barn - enten at tilvælge eller fravælge den kommunale frokostordning. Hvis der er flertal for en forældrebetalt frokostordning, er daginstitutionen samlet set omfattet af den kommunale frokostordning og hermed alle børn i daginstitutionen.